تقویم زرتشتیان

تقویم زرتشتیان

آیا تا به حال در مورد تقویم زرتشتیان شنیده اید؟ آیا اطلاعاتی در مورد آن دارید؟ در نسخه جدید اپلیکیشن 6 انگشت، ویژگی (feature) اضافه کردن تقویم زرتشتیان به تقویم هجری شمسی اضافه شد. برای بعضی از کاربران سوال پیش آمد که فرق تقویم زرتشتیان با تقویم عادی که در طول روز آن را مشاهده می کنیم چیست؟ در این مقاله با تقویم زرتشتی آشنا می شویم و به سوال های احتمالی که ممکن است برایتان پیش بیایید، پاسخ می دهیم.

آشنایی با تقویم زرتشتیان

در تقویم زرتشتیان  هر ماه، 30 روز دارد و برعکس تقویم شمسی، ماه با 31 روز در آن وجود ندارد. هر کدام از این 30 روز نام های مختص به خود را دارند و این نام های روز، مشخص کننده روز چندم ماه هستند. به طور مثال روز اورمزد، روز اول ماه است و روز اورمزد را شنیدیم متوجه می شویم که اول ماه است. با توجه به اینکه ماه های شمسی 31 روز دارند در 6 ماه اوایل سال روز اورمزد ،روز اول ماه تقویم زرتشتیان، با روز اول ماه شمسی یکی نیست یعنی 31 فروردین در تقویم شمسی برابر است با روز اورمزد از ماه اردیبهشت تقویم زرتشتیان، روز 30 اردیبهشت برابر است با روز اورمزد از ماه خرداد، روز 29 خرداد برابر با روز اورمزد از ماه تیر و الی آخر. در ادامه با این اسامی آشنا می شویم.

روزهای تقویم زرتشتی و معانی آن ها

در این قسمت نام این روزهای ماه و معانی آن به ترتیب آورده شده است:

  1. اورمزد یا هرمز به معنای اهورامزدا (نام خدا است و به معنی هستی بخش بزرگ دانا است.)
  2. بهمن یا وهمن به معنای منش نیک
  3. اردیبهشت به معنای بهترین راستی
  4. شهریور به معنای بهترین شهریاری
  5. سپندارمزد یا اسفند به معنای فروتنی
  6. خرداد به معنای تندرستی
  7. اَمرداد به معنای جاودانگی و بی مرگی (توجه داشته باشید مرداد به معنای مرگ و نیستی است)
  8. دی به آذر به معنای آفریدگار
  9. آذر به معنای آتش
  10. آبان به معنای آب
  11. خور به معنای خورشید
  12. ماه که معنای همان ماه که در آسمان واقع است را می دهد.
  13. تیر که نام ستاره ای در آسمان است
  14. گوش به معنای جهانِ هستی
  15. دی به مهر به معنای آفریدگار
  16. مهر به معنای مهربانی و محبت
  17. سروش به معنای فرمان برداری
  18. رشن به معنای عدالت
  19. فروردین به معنای نیروی پیش برنده (تغییر یافته کلمه فروهر یا فروشی)
  20. بهرام یا ورهرام به معنای پیروزی
  21. رام به معنای شادی و رامش
  22. باد که همان نسیم و باد است
  23. دی به دین به معنای آفریدگار
  24. دین به معنای آیین یا وجدان
  25. ارد به معنای نعمت و ثروت
  26. اشتاد به معنای راستی
  27. آسمان
  28. زامیاد به معنای زمین
  29. مانتره سپند به معنای گفتار ایزدی یا کلام آسمانی
  30. انارام به معنای روشنایی جاویدان

اگر توجه کرده باید در بین این روزهای ماه، کلماتی با معانی یا خود کلمات آسمان، باد، آتش، آب، زمین، خورشید به چشم می خورد زیرا ایرانیان برای مظاهر طبیعی و آفریده های خدا ارزش زیادی قائل بودند و برای همین اسامی آن ها در بین روزهای ماه زرتشتیان دیده می شود. از طرفی روز های اورمزد، دی به دین، دی به مهر و دی به آذر به معنای آفریدگار و خدا هستند که در بین اسامی روزها دیده می شوند.

جشن های ماهیانه

در بخش قبل نام روزهای تقویم زرتشتی آورده شده بود و در بین آن ها مشاهده کردیم که 4 روز یعنی اورمزد، دی به دین، دی به مهر و دی به آذر به معنای آفریدگار و آفریننده هستند و با کمی دقت می توان نام ماه های سال را در بین این روزها مشاهده کرد. جالب است بدانید زمانی که اسم ماه و اسم روز باهم برابر می شود، زرتشتیان آن را جشن می گیرند. به طور مثال 19 فروردین که برابر است با روز فروردین از ماه فروردین یک جشن ماهیانه به نام فروردینگان است یا در روز اردیبهشت از ماه اردیبهشت، جشن اردیبهشتگان (برابر با 2 اردیبهشت تقویم شمسی) گرفته می شود.

اما در بین روزهای ماه، اسم ماه دی به تنهایی به چشم نمیخورد و سه روز دی به دین، دی به مهر و دی به آذر دیده می شود. جالب است بدانید ماه دی دارای 4 جشن است که از یکی شدن نام روزهای اورمزد، دی به دین، دی به مهر و دی به آذر با ماه دی جشن گرفته می شود. به عبارتی روزهای بیست و پنجم آذر، دوم دی، نهم دی و هفدهم دی ماه جشن دیگان است.

پاسخ چند پرسش در مورد تقویم زرتشتیان

  • شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که خب اگر ماه ها 30 روز دارند پس تکلیف 5 روز باقی مانده (6 ماه اول سال 31 روز دارند و ماه اسفند 29 روز به عبارتی 5 روز اضافه داریم یا 12 ماه 30 روزه برابر 360 روز می شود و از 365 روز سال 5 روز اضافی است) در تقویم زرتشتیان چه می شود؟ جواب این سوال بسیار ساده است، به این 5 روز در انتهای سال، ماه گاه تابیو یا پنجه یا پنجی گفته می شود که نام آن ها به ترتیب عبارت است از اَهنَود، اُشتَوَد، سپَنتَمَد، وُهوخشتر، و وَهيشتُوايش. نام این پنچ روز برگفته شده از 5 بخش گاتها (سروده های زرتشت) است. از طرفی در سال های کبیسه که یک روز به روزهای سال اضافه می شود روز اَورداد (به معنای روز اضافه) به آخر سال اضافه می شود.

 

  • آیا زرتشتیان روزه می گیرند؟ جواب این سوال خیر است؛ زرتشتیان روزه ای که به طور معمول در بین مسلمانان رواج دارد، را نمی گیرند اما در چهار روز از ماه یعنی روزهای وهمن، ماه، گوش و رام از خوردن گوشت خودداری می کنند. این چهار روز، روز نَبر (nabor) یا روز آسیب نرساندن به حیوانات سودمند نام دارد.

 

  • آیا زرتشتیان در ماه های خود هفته دارند؟ اگر ندارند چه روزهایی تعطیل است؟ در تقویم زرتشتیان چیزی به اسم هفته تعریف نشده است و روزهای اورمزد دی به دین، دی به مهر و دی به آذر، به شادی و استراحت می پردازند.

و در آخر می توان تقویم زرتشتیان را جزو کامل ترین و دقیق ترین تقویم هایی که توسط انسان ساخته شده است دانست زیرا ایرانیان با محاسبات دقیقی که داشته اند هر ده میلیون سال تنها یک روز خطا دارد و حتی شروع نوروز با نو شدن طبیعت همراه است. برای اینکه بتوانید از این تقویم استفاه کنید می توانید اپلیکشن 6 انگشت را از مارکت های معتبر دانلود اپلیکشن دانلود کنید یا به قسمت دانلود اپ در سایت 6 انگشت مراجعه کنید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *